Hyppää pääsisältöön
Kuva
Hiljaista iloa
Pääsisältö

Laulua, tanssia, tunteita, taikaa…

Kiertävä sirkus on jämähtänyt paikalleen maailman laidalle. Kaikki on kulunutta ja jotenkin vinksahtanutta: rakenteet, esineet ja ihmiset. Tunnelma on melankolisuudessaan nostalgisen kaunis. Vaikea sanoa, olemmeko kaukaisessa menneisyydessä vai tuntemattomassa tulevaisuudessa tai kenties unessa. Aikojen kerrostumat tuovat häivähdyksen jostain arvokkaasta ja ikuisesta, pyhyys leijuu usvana horisontissa.

Hiljaista iloa on tunteikas, musiikintäyteinen matka ihmisyyteen sen kaikessa ristiriitaisuudessa; maailma jossa mielikuvitus on tärkein kompassi tiellä totuuteen. Teos luo harsoista kudetta moninaisista aineksista: se kierrättää, lainaa ja varioi vapaasti yhdistellen paloja klassikkodraamoista suomalaisiin lauluihin ja uusiin teksteihin. Hymy syttyy, laulu raikaa, jalka nousee ja sielu soi. Teoksessa kuullaan Ville Ojasen säveltämän alkuperäismusiikin lisäksi mielenkiintoisia ja tarttuvia tulkintoja mm. Yonan, Viikatteen, Tuure Kilpeläisen, Paula Vesalan ja Antti Aution tuotannosta.

”Teatterin suurimpia riemuja on sen monitaiteellisuus: osat, joista ohjaaja työryhmineen luo kokonaisuuden. Kirjailijan tekstiin yhdistyy näyttelijän tulkinta, ja kun puhe ei riitä, täytyy laulaa, ja kun sanat loppuvat, täytyy tanssia. Näyttämölle luodaan muun muassa lavastuksen, pukujen, valojen ja musiikin avulla uusi oma maailma, jossa on omat lakinsa ja vapautensa. Yhteistyö eri taitajien kanssa tuo valtavasti rikkautta ohjaajana työskentelyyn ja lopputulokseen", sanoo Anssi Valtonen, joka tällä teoksella juhlii 25-vuotista taivaltaan taiteilijana.

Muusikko Ville Ojanen:
"Kun Anssi soitteli ensimmäisen kerran tulevasta teoksesta, ja kyseli mahdollisuudesta osallistua musiikin tekemiseen, mietin tovin ja sanoin, että jees! Anssin kanssa tehtiin aikoinaan pienelle näyttämölle kokonaisvaltainen musiikkinäytelmä Kaipuun karuselli, ja tämähän on luontainen jatko. Hiljaisessa ilossa musiikki on akustisetnistä ja persoonallista tunnelmaa, jossa itse koen olevani parhaiten kotona. Laulukappaleitten sovitukset saavat alkuperäisistä versioista uuden asun, jossa orkesterin omaperäinen kokoonpano on tärkeässä roolissa. Teosta varten sävelletyt kappaleet noudattelevat samaa linjaa luoden yhtenäisen, mutta myös vinksahtaneen sointimaailman. Musiikki on tunteiden kirjoa, ja se tuokoon meille kaikille tuon hiljaisen ilon."


Yhteistyössä Tanssiryhmä Off/Balance Uudet klassikot -hankkeen tuella
sekä Gradian muusikko-opiskelijoista muodostuva orkesteri.

Lue tästä Eturivin kuningattaren blogi esityksen harjoituksista

Kuva
Tanssiryhmä Off/Balancen logo

 

 

Alasivu
jklteatteri_hiljaistailoa.jpg

Ensi-ilta suurella näyttämöllä 20.1.2024 klo 15
Liput 33 / 31 / 25 €

Ikäsuositus 12+

Esityskonsepti, käsikirjoitus ja ohjaus Anssi Valtonen
Koreografia Terhi Kuokkanen, Tanssiryhmä Off/Balance
Lavastussuunnittelu Annina Nevantaus
Pukusuunnittelu Tellervo Syrjäkari
Valosuunnittelu Japo Granlund
Videosuunnittelu Antti Silvennoinen
Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Niina Vattulainen
Alkuperäismusiikki, laulujen sovitus ja musiikin johto Ville Ojanen (vier.)
Esityskapellimestari Tomi Nurmi (vier.)
Kuoronjohto ja sovitukset Sami Ulmanen 
Äänisuunnittelu Mika Filpus
Rooleissa Paavo Honkimäki, Jouni Huhtaniemi, Saara Jokiaho, Anneli Karppinen, Miika Laakso, Hannu Lintukoski, Piia Mannisenmäki, Jukka-Pekka Mikkonen, Anna-Maija Oka, Jussi-Petteri Peräinen, Taina Reponen, Elina Saarela, Jouni Salo, Hegy Tuusvuori, Sami Ulmanen, Asko Vaarala, Markus Virtanen sekä tanssijat (Tanssiryhmä Off/Balance): Rebecca Laube-Pohto, Ville Oinonen, Katja Sallinen


Muusikot

esityskapellimestari Tomi Nurmi, viulu, avainviulu, mandoliini

Gradian muusikko-opiskelijat
rummut Henrik Färm
piano Anni Gustafsson
klarinetti Henri Peter
basso Ville Willman

Somevirta-upotus