Hyppää pääsisältöön
Kuva
näyttelijä Miko Petteri Jaakkola
Pääsisältö

Vanhempani ehdottivat minulle 7-vuotiaana teatteriharrastusta Klaukkalan Nuorisoseurassa ja tällä tiellä nyt ollaan. Viehätyin mitä luultavammin siitä, että teatterissa sain leikkiä ja herätellä toisia puolia itsestäni esiin. Myös yhteisöllisyys on aina ollut tärkeässä osassa ja monet nuoruuteni teatterit ovat toimineet paikkoina, joissa solmin tärkeitä ystävyyssuhteita ja kasvoin ihmisenä. Sama rakkaus yhteisöllisyyteen nousee myös itse teatteriesityksen tapahtumassa. Näyttelemisessä sytyttää taiteen tekemisen ruumiillinen kokonaisvaltaisuus, eli kuinka konkreettisesti omalla psykofyysisellä kokonaisuudellani pääsen luomaan maailmoja, taidetta, vaikuttamaan toisiin ja vaikuttumaan toisista.


Olin kuullut muutamilta ystäviltäni paljon hyvää Jyväskylän kaupunginteatterista, mikä kannusti vastaanottamaan tämän työpaikan loppukesästä 2021. Minut on otettu lämpimästi vastaan ja olen kokenut tämän paikan erittäin kannustavaksi ja turvalliseksi paikaksi tehdä tätä työtä. Intohimoisen ja kunnianhimoisen puurtamisen lisäksi on ollut tilaa hassutella, mikä on itselleni tärkeää. Monet kaukaiset unelmat ovat toteutuneet ja koen edelleen oppivani uutta itsestäni ja teatterintekemisestä.

Millaista on hyvä teatteri tai millainen on hyvä esitys?

Hyvä teatteriesitys on näkymätöntä todellisuutta paljastava ja vallitsevia käsityksiämme horjuttavaa. Puhdistavien kokemusten ja valloittavien elämysten lisäksi teatterin on oltava myös jotain sellaista, joka riivaa, turhauttaa ja provosoi. Rakastan sitä, kun katsojana maailmankäsitystäni haastetaan ja rajoittunutta mieltäni avataan. Esiintyjän näkökulmasta hyvässä teatteriesityksessä on läsnä aina nautinto, oli tyylilaji tai esitys mikä tahansa.

 

Omia biisejä ja temaattisia lautapelejä

Musisoiminen on minulle tapa rentoutua, ajatella ja jäsentää kokemaani. Biisien rustaamisen lisäksi harrastan temaattisia ja tarinavetoisia lauta- ja videopelejä sekä juoksen, kuntoilen ja tanssin ilokseni. Tuoreimpiin harrasteisiin kuuluu pienimuotoinen sisustaminen, kalevalaiset tarot-kortit, avantouinti, sekä aktiivisempi ruoanlaitto. Myös kirjoja ja elokuvia tulee kulutettua, niissä pitää vain varoa, ettei työmoodi lähde päälle.

Mieleenpainuvimpia teatterielämyksiä katsomossa ja lavalla

Viimeisimmät mieleenpainuvimmat teatterimuistoni olivat syksyllä 2021 HKT:n Niin kuin taivaassa -musikaali ja Lahden kansanopiston teatterikoulutuksen Soul Shop. Molemmissa esityksissä olin liikuttunut märkä rätti ja oivalsin joitan uutta itsestäni sekä ympäröivästä todellisuudestani.

Omista töistäni Rajasusi Kollektiivin kanssa tehty Aila elää! oli yhdessä työryhmän kanssa kirjoitettu ja valmistettu kesäteatteriesitys, jolla kiersimme kesällä 2016 ympäri Suomea. Kiertue-elämä, kohdatut ihmiset sekä ystävien kanssa työskentely ovat asioita, joita ehdottomasti haluan vielä päästä tässä työssä toteuttamaan. Toinen rakas työ on oma sooloteokseni Miko Petterin pakofantasia, joka koostuu omasta musiikki- ja kirjoitustuotannostani. Sen tekeminen on ollut pitkäaikainen haaveeni ja uusi aluevaltaus esiintyvänä trubaduuri-runonlausujana.

Esiintyjä-näyttelijyyden lisäksi haluan tuottaa itse sisältöä kirjoittaen, säveltäen ja ohjaten. Myös opettamisesta on tullut minulle tärkeää ja haluan kehittyä siinä. Haluan myös vielä joskus tehdä sooloteoksen, jossa painottuu fyysinen teatteri-ilmaisu. En halua sulkea mitään tyylilajeja ulos tai erikseen arvottaa niitä. Haluan upottaa kädet ennakkoluulottomasti soppaan kuin soppaan.

Syntynyt: vuonna 1995 Nurmijärvellä
Koulutus: Valmistunut teatteritaiteen maisteriksi 2021 Tampereen Yliopiston Näyttelijäntyön linjalta (NÄTY).
Aiemmat kiinnitykset: Näytellyt aiemmin Kansallisteatterissa ja Taaborinvuoren kesäteatterissa.
Mukana näytelmissä:
SuruttomatHiirenloukku, Parit ja Olohuone-klubi