Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylän kaupunginteatteri. Kuva Maris Grunskis
Pääsisältö

Jyväskylän kaupunginteatteri on vuonna 1961 perustettu teatteri, joka toimii akateemikko Alvar Aallon suunnittelemassa Teatteritalossa Jyväskylän keskustassa. Teatteritalo on osa Aallon hallintokorttelia, johon kuuluvat myös Virastotalo ja Poliisitalo (nykyinen Tietotalo). Jyväskylässä teatteri ja Alvar Aalto ovat kulkeneet pitkän matkan yhdessä. Jyväskylän kaupunginteatteri (ent. Jyväskylän Työväen Yhdistyksen Näytelmäseura 1911-1915, ent. Jyväskylän Työväen Näyttämö 1915-1961) toimi vuonna 1925 valmistuneessa akateemikko Alvar Aallon suunnittelemassa Jyväskylän Työväen Yhdistyksen talossa Väinönkadulla aina vuoteen 1982 saakka, jolloin nykyinen teatterirakennus valmistui Kirkkopuiston laidalle.

Jyväskylän kaupunginteatterin vuosiin mahtuu omaperäisiä esityksiä ja omapäisiä johtajia. Taiteilijoiden ja talouden tyyntä ja myrskyä. Vuodesta 2001 lähtien teatteri on ollut osa kaupungin organisaatiota. Siihen saakka se toimi osakeyhtiönä, ja nimi oli virallisesti Jyväskylän Teatteri Oy.

”Kaikki talossa tietävät, että työtä tehdään teatterin puolesta.” Ylevän väitteen allekirjoittaa jokainen teatterilainen. Näyttämöltä verstaaseen ja hallinnosta puvustamoon ponnistellaan katsojaa koskettavan teatteriesityksen valmistamiseksi.

Teatterin luonne on inhimillinen: aina ei voi onnistua. Katsojan kokemusta ei voi mitata rahassa tai kävijämäärissä, sillä se on aina yhtä ainutkertainen. Teatterin lumossa aika ja paikka katoavat.

Vuonna 2011 julkaistiin Jyväskylän kaupunginteatterin 50-vuotisjuhlajulkaisu, joka on luettavissa ja kuvineen katseltavissa verkkojulkaisuna. Historiikin on koonnut Maija-Liisa Westman ja ulkoasun suunnitellut Marjo Vihavainen.