Hyppää pääsisältöön

8.5.2024

Kuva
Näyttelijät Markus Virtanen ja Hegy Tuusvuori. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Jyväskylän kaupunginteatterin Keuhkot-näytelmä on valittu Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon. Teos nähdään Tampereella järjestettävässä pohjoismaiden suurimmassa teatteritapahtumassa 8. ja 9.8.

Yllättävä, hauska ja koskettava Keuhkot-näytelmä sai ensi-iltansa Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 1.9.2023 ja sitä esitettiin viime syys- ja kuluneella kevätkaudella yhteensä 32 kertaa. Näytelmän näki Jyväskylässä lähes 1500 katsojaa.

Jokainen esitys on tuntunut juhlalta

Keuhkot on ekologinen rakkaustarina elämän suurimmista kysymyksistä; onko oikein hankkia lapsi tällaiseen maailmaan? Erityistä teoksessa on sen näyttämöohjeiden ainutlaatuisuus: ei lavasteita, ei tarpeistoa tai mimiikkaa, vain kaksi näyttelijää ja dialogi.  

Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijät Markus Virtanen ja Hegy Tuusvuori ovat iloisia siitä, että esitykset saavat jatkoa Tampereella, sillä jokainen esitys on tuntunut heistä kuin juhlalta. He uskovat, että yleisö on löytänyt esityksestä samaistuttavia hetkiä ja jotain uutta pohdittavaa. 

– Toivon esityskokemuksen vievän katsojan matkalle, jossa on tuttua ja tuntematonta, takavasemmalta iskeviä tunnekokemusta sekä iloa elämän ainutkertaisuudesta. Kivut ja ilot ovat universumin mittakaavassa hyvin pieniä, mutta ihmisen itsensä kokemusmaailmassa valtavia, Tuusvuori kuvailee näytelmän tunnelmia.   

 – Tässä produktiossa on toteutunut se mikä itselleni tuntuu ehkä rakkaimmalta teatterissa. Erilaiset persoonat, kukin taitavia omalla alallaan, tekevät intohimoisesti työtä ja lopputuloskin on yhtäkkiä enemmän kuin osiensa summa. Hegyn kanssa on vahva luottamus ja molemminpuolinen ammatillinen kunnioitus, joten näyttämöllä olo yhdessä on turvallista ja luontevaa, Virtanen ylistää vastanäyttelijäänsä ja koko produktiotiimiä.

Duncan Macmillanin teksti on älykäs ja monitunnelmainen, Juha Jokela on saanut kiitosta suomennoksen osuvuudesta. Jyväskylään teoksen ohjasi Perttu Leinonen

– Keuhkot on ainoa näytelmä, jonka tiedän muuttuvan ajankohtaisemmaksi sitä mukaan, kun aika kuluu, summaa ohjaaja Perttu Leinonen. 

Keuhkot-näytelmää esitetään Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa torstaina 8.8. klo 19 ja perjantaina 9.8. klo 16.30. Teatterikesä järjestetään Tampereella 5.-11.8. nyt 55. kertaa. Pääohjelmistossa nähdään yhteensä 19 produktiota muun muassa Q-teatterilta, Kajaanin, Jyväskylän, Turun ja Kotkan kaupunginteattereilta.
 
Käsikirjoitus Duncan Macmillan

Suomennos Juha Jokela

Ohjaus Perttu Leinonen

Rooleissa Hegy Tuusvuori ja Markus Virtanen

Lavastus ja äänisuunnittelu Tuukka Toijanniemi

Puvustus Tellervo Syrjäkari

Valosuunnittelu Jonna Rautala

Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Suvi Taipale

Näytelmän oikeuksia valvoo Agency North
Pressikuvat ja käsiohjelma
Tampereen Teatterikesän koko ohjelmisto 
 
 

Lisätietoja:

teatterinjohtaja Marietta Kunnas, [email protected], p. 050 311 8705
ohjaaja Perttu Leinonen, [email protected], p. 041 544 5252

näyttelijä Hegy Tuusvuori [email protected]  
näyttelijä Markus Virtanen [email protected]