Skip to main content
Image
Body

Jyväskylän teatteritalon on suunnitellut akateemikko Alvar Aalto. Rakennus valmistui vuonna 1982, kuusi vuotta Aallon kuoleman jälkeen. Teatteritalo on osa Aallon 1960-luvulla tekemää Jyväskylän hallintokorttelisuunnitelmaa. Suunnitelman muut osat ovat Poliisitalo (1971) ja Virastotalo (1978).

Lähes neljänkymmenen vuoden aikana teatteritalossa on nähty tuhansia teatteriesityksiä, konsertteja ja oopperaesityksiä sekä erilaisia tapahtumia, juhlia ja seminaareja. Suurella näyttämöllä on 551 ja pienellä näyttämöllä noin sata katsomopaikkaa. Juhlava lämpiö muotoutuu niin muutaman kymmenen hengen kuin satojen henkilöiden tilaisuuksiin. Lämpiöstä avautuvat hienot näkymät Kirkkopuistoon. Teatterin pääsisäänkäynti on tällä hetkellä kaupungintalon puolella taloa, koska Vapaudenkatu teatterin normaalin sisäänkäynnin edustalta on rakennustöiden takia suljettu. Yleisö saapuu siis teatteriin lämpiön lasiovista.

Vuonna 1961 perustettu Jyväskylän kaupunginteatteri tarjoaa katsojilleen laadukkaita ja monipuolisia teatterielämyksiä suurella sydämellä. Uusia ensi-iltoja nähdään vuodessa kuudesta kahdeksaan, ja esityksiä kertyy vuodessa reilut 250. Teatterissamme käy vuosittain noin 60 000 katsojaa.

Teatterin omaa tarjontaa täydentävät vierailevat esitykset, joiden joukossa on niin vetovoimaisia suurteoksia kuin pienempiä, intiimejä esityksiä. Lisäksi Jyväskylä Sinfonia järjestää valtaosan konserteistaan suurella näyttämöllä.

Teatteritalon lämpiössä on esillä kaksi taideteosta. 
Kulmalämpiön seinällä on Veikko Hirvimäen suunnittelema VäliaikaLue lisää teoksesta >>
Lämpiön keskiosaa hallitsee Harry Kivijärven suunnittelema GalateiaLue lisää teoksesta >>
Kultaseppä-korumuotoilija Jaakko Rissanen on suunnitellut korumalliston teatterin 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Voit siirtyä tutkimaan mallistoa tästä.

 

Image
Kaupunginteatterin yleisölämpiön teos: Väliaika

 

 

 

 

 

 

 

Image
Alvar Aallon Teatteritalo Jyväskylässä ulkoapäin. Image Jiri Halttunen

 

Arvostamme tuoksuttomuutta, jotta teatterielämys olisi mahdollinen myös tuoksuherkille katsojille.
jklteatteri_tuoksuttomuus_some_copy.jpg