Hyppää pääsisältöön

26.3.2024

Kuva
Jyväskylän kaupunginteatterin syksy 2024 Paviljongissa -kuvituskuva. Kuva Eija Haukka
Jyväskylän kaupunginteatteri siirtyy syksyllä 2024 kahdeksi vuodeksi väistötiloihin Teatteritalon peruskorjauksen ajaksi. Syksy Jyväskylän Paviljongissa, Uno Savelan kadun sisäänkäynnin taakse rakentuvissa kahdessa salissa, tarjoaa neljä ensi-iltaa. Näistä kaksi on kotimaisia kantaesityksiä ja yksi Suomen kantaesitys. Syksyn ohjelmisto on nyt myynnissä!

Kaksi kotimaista kantaesitystä ja yksi Suomen kantaesitys

Jyväskylän kaupunginteatteri vahvistaa entisestään valtakunnallisesti kiinnostavaa ohjelmistopolitiikka teatterinjohtaja Marietta Kunnaksen kaudella. Väistötiloihin siirtyminen on nähty Jyväskylän kaupunginteatterissa mahdollisuutena uudistua ja ottaa vahvemmin roolia suomalaisessa teatterikentässä myös kantaesitysten kotina. Osoituksena tästä heti väistökauden alkuun ohjelmistossa on ensi-illassa kaksi kotimaista kantaesitystä ja yksi Suomen kantaesitys.  

Pikkurikoksia rakkaudessa, Suomen kantaesitys, ensi-ilta 20.9. 

Ensimmäinen syksyn uutuus on 20.9. ensi-iltansa saava Eric-Emmanuel Schmittin alkuperäistekstiin (Petits crimes conjugaux) perustuva Pikkurikoksia rakkaudessa. Lisan ja Tomin viisitoistavuotinen suhde saa yllättävän käänteen, kun Tom tapaturman seurauksena menettää muistinsa. Arvoituksellinen teksti muistin häilymisestä uppoutuu pohdintaan pitkän parisuhteen luonteesta.  

Anssi Valtosen ohjaama, tiivistunnelmaiseksi trilleriksi kehittyvä esitys haastaa katsojan miettimään, mikä on totta, mitä on tapahtunut, kuka on oikeassa ja kuka manipuloi ketä. Alkuperäistekstin on suomentanut Reita Lounatvuori ja käännöstyötä on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Maailma näyttämölle -hanke. SKR:n kumppanina hankkeen toteuttamista johtaa Teatterin tiedotuskeskus TINFO. 

Lisätietoja esityksestä: https://www.jklteatteri.fi/kaupunginteatteri/ohjelmisto/pikkurikoksia-rakkaudessa 

Bosslady, kotimainen kantaesitys, ensi-ilta 28.9.

28.9. saa ensi-iltansa Maija Vilkkumaan suurmusikaali Bosslady, jossa lavalla on enimmillään 20 henkeä sekä seitsenhenkinen orkesteri. Anni ja Elli ovat lapsena päättäneet olla ikuisesti ystäviä, elää onnellisina ja pelastaa maailman. Nyt he ovat parikymppisiä, ja Anni huomaa yhtälön tuntuvan mahdottomalta. Anni menee töihin nopeatempoiseen mainostoimistoon ja rakastuu. Samalla herää uusia kysymyksiä: Miten selvitä alfauroiden maailmassa nuorena naisena toimien samalla oikein? Onko mahdollista toteuttaa sekä omat unelmansa että pelastaa maailma, vai täytyykö niiden välillä valita?   

Bosslady on musikaali ja romanttinen komedia ystävyydestä, perheestä, tasa-arvosta ja rakkaudesta. Vallasta ja vallan puutteesta, näkemisestä ja nähdyksi tulemisesta.  Kotimaisen uutuusmusikaalin käsikirjoitus on Maija Vilkkumaan ja Satu Rasilan ja sen ohjaa Satu Rasila. Musiikin sovituksesta ja musiikkidramaturgiasta vastaa Eeva Kontu. Huom! Bossladyn lokakuun esityksiin myynnissä EarlyBird-lippuja 32 € hintaan 24.3. saakka.  

Lisätietoja esityksestä: https://www.jklteatteri.fi/kaupunginteatteri/ohjelmisto/bosslady

Laura, kotimainen kantaesitys, ensi-ilta 31.10.

31.10. ensi-illassa on toinen kotimainen kantaesitys, Pasi Lampelan ohjaama ja käsikirjoittama uutuusdraama Laura. 

Harri on menestyvä rakennusalan yrittäjä, mutta kilpailu huipulla on kovaa, ja bisneksissä lakikirja on usein vain tiellä. Stressi ja unettomuus painavat, eikä tilannetta helpota saataviaan perimään tuleva mies menneisyydestä.  Vaimo Reetta on ollut Harrin tukena jo viisitoista vuotta, mutta Harrin intohimon kohde on nuoruuden rakastettu Laura. Harri haluaa repäistä itsensä irti vanhoista kuvioista, kääntää elämässään uuden sivun. Todellisuudessa on kuitenkin valuvika: se on arvaamaton.

Laura on tiukasti etenevä, terävien käänteiden näytelmä vastuusta, häpeästä ja syyllisyydestä. Se kysyy, mikä on unelmiemme ja elämänvalintojemme hinta. Näytelmä on enemmän kuin perinteinen kolmiodraama; se kasvaa peilikuvaksi nykyajan rikkinäisen ihmisen jatkuvasti kasvavista paineista niin työelämässä kuin ihmissuhteissa. Onko se, mitä luulemme onnen täyttymykseksi, lopulta suurta harhaa?  Rooleissa mm. Maria Kuusiluoma, Esa-Matti Long ja Piia Mannisenmäki. Esitys on Jyväskylän kaupunginteatterin ja Kansallisteatterin yhteistuotanto. 

Lisätietoja esityksestä: https://www.jklteatteri.fi/kaupunginteatteri/ohjelmisto/laura

Voitto kotiin, ensi-ilta 30.10. 

Syksyn ohjelmiston täydentää 30.10. ensi-iltansa Jyväskylän kaupunginteatterissa saava tummanpuhuva parisuhdekomedia Voitto kotiin. 

Keski-ikäisen pariskunnan arkea värittää keskinäinen nokittelu, rikastumisesta haaveilu, kasari ja karaoke. Mutta mitä tehdä, kun lottoaminen ja arpojen raaputtelu eivät tarjoa jättipottia eikä aurinkoista tulevaisuutta etelän lämmössä? Potkaiseeko onni viimeinkin vai pyllistääkö kohtalo lopullisesti? Oliver Bukowskin käsikirjoituksen on suomentanut Jukka-Pekka Pajunen ja ohjauksesta vastaa Satu Säävälä. Rooleissa Anneli Karppinen ja Paavo Honkimäki. 

Lisätietoja esityksestä: https://www.jklteatteri.fi/kaupunginteatteri/ohjelmisto/voitto-kotiin

Teatterin näyttämöt rakentuvat Jyväskylä Paviljongin kahteen messuhalliin, salien nimikilpailu käynnissä 

Jyväskylän kaupunginteatterin koti on syksyyn 2026 saakka Jyväskylän Paviljongissa. Teatteri saa oman sisäänkäynnin osoitteeseen Uno Savolan katu 8. Kaksi näyttämöä oheistiloineen rakennetaan messuhalleihin C2 ja D.  

Isompi sali rakentuu Paviljongin messuhalliin D. Sali sijaitsee Uuno Savolan kadun sisäänkäynnistä naulakkojen ja ravintola-aulan jälkeen suoraan eteenpäin. Salissa on 348 hengen nouseva katsomo sekä näyttämö, joka on kokoluokaltaan samaa luokkaa kuin Teatteritalon suuri näyttämö.   

C2-messuhalliin rakentuva pienempi sali sijaitsee sisäänkäynnistä naulakkojen jälkeen vasemmalle. Salissa on 212 paikkaa ja nouseva katsomo. Pienemmässä salissa on myös oma Bravo-ravintola, jonka palveluja on mahdollista hyödyntää joidenkin esityksien yhteydessä. Mahdollisista anniskeluoikeudellisista erikoisnäytöksistä tullaan kertomaan lähempänä näytäntökauden alkua.
 

Teatterin käytössä olevien salien rakenteet suunnitellaan muuntojoustaviksi. Eli rakenteet mahdollistavat tilojen muuttamisen tarvittaessa myös Jyväskylän Paviljongissa järjestettäviin muihin tapahtumiin, kuten messujen käyttöön.

Teatterin salien pienen kokoeron takia sekä tilojen opastusta ja esitysten markkinointia helpottaakseen kaupunginteatteri on päättänyt luopua väistön ajaksi suuren ja pienen näyttämön termeistä. Uusia nimiä teatterin väistösaleille etsitään 7.4. asti verkossa avoinna olevalla nimikilpailulla: https://forms.office.com/e/uDHWdwzD0A.

Nimikilpailun voittajat julkaistaan huhtikuun loppuun mennessä, joten syksyllä näytäntökauden alkaessa kaupunginteatterin saleilla on messuhallien kirjainlyhenteitä houkuttelevammat ja toivottavasti kuvaavammat nimet. Kaikkien nimikilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan kaksi kahden hengen lahjakorttia Jyväskylän kaupunginteatteriin.

Teatterin muuton myötä Jyväskylän Paviljonkiin kasvaa Keski-Suomen valovoimaisin kulttuurin, viihteen ja tapahtumien keskus, joka tarjoa kolme kertaa enemmän elämyksiä. Jyväskylä Paviljongin tapahtuma- ja messutarjonta sekä useat ravintolat, Jyväskylä Sinfonian konsertit ja syksystä alkaen myös Jyväskylän kaupunginteatterin esitykset muodostavat kokonaisuuden, josta löytyy jokaiselle jotakin. Erinomaisten kulkuyhteyksien ja lukuisten läheisyydessä sijaitsevien majoitusvaihtoehtojen ansioista Paviljonkiin on helppo tulla viihtymään ja virkistäytymään kauempaakin. Tervetuloa kulttuurikaupunki Jyväskylään!

Lisätietoja: